E-Kaynak Koleksiyon Geliştirme Birimi Prosedürü

KDDB : Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

KOS : Kütüphane Otomasyon Sistemi

Prosedür

1. AMAÇ: HÜ'de verilen eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek için satın ve abonelik yoluyla sağlanan e-Kaynaklar ile ilgili tüm işlemlerin tanımlanmasıdır.

2. KAPSAM: HÜ'de verilen eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek için satın ve abonelik yolu ile e-Kaynakların, sağlanması, erişimi ve satın alma öncesi işlemlerin takibi ile ilgili çalışmaları kapsar.

3. SORUMLULAR: EKKGP sorumlusu

4. PROSEDÜR AKIŞI

4.1. Elektronik Kaynakları Sağlama Şekilleri

4.1.1. ANKOS

Üniversite ve araştırma kütüphanelerinin en uygun fiyatla ve en fazla bilgi kaynağına erişmelerini sağlamak amaçlı yapılan konsorsiyumdur.

4.1.2. EKUAL

Ulusal ve uluslararası bilimsel yayın üretiminin etkinleştirilmesi amacıyla dünyanın önde gelen yayınevleri ve veri tabanı üreticileri ile yapılan ulusal lisans anlaşmalarını kapsar ve anlaşması yapılan kaynaklar TÜBİTAK aracılığı ile ücretsiz olarak sağlanır.

4.1.3. Kurumsal

Kurumsal olarak satın alınan ya da aboneliği gerçekleştirilen kaynaklar üniversite bütçesi tarafından karşılanır.

4.1.4. Bağış

4.2. Koleksiyona Katılması Düşünülen e-Kaynakların Değerlendirilmesi

Koleksiyona katılması düşünülen e-Kaynakların, web sayfasındaki kaynak siparişi alanından, ya da resmi

yazı yoluyla gelen isteklerin koleksiyona uygunluğu ve bütçe kapsamında değerlendirilmesidir.

4.2.1. Veri Tabanlarının Değerlendirilmesi

4.2.2. Tek Tek Gelen e-Kitap İsteklerinin Değerlendirilmesi

4.3. Aboneliği Yapılan e-Kaynakların İşlemleri

4.3.1. Dosyalama İşlemleri

4.3.2. Erişim İşlemleri

4.3.3. Abone Listelerinin Güncellenmesi

4.4. Satın Alınan e-Kitapların İşlemleri

4.4.1. e-Kitap Koleksiyonlarının İşlemleri

4.4.2. Tek tek e-Kitapların İşlemleri

4.5. Aboneliği Kesilen e-Kaynakların İşlemleri

4.5.1. Dosyalama İşlemleri

4.5.2. Web Sayfası Güncelleme İşlemi

4.5.3. Abone Listelerinin Güncellenmesi

4.6. Elektronik Kaynak Ödeme Planı

Tüm e-kaynakların yıl içinde açılan ödeneklere göre ödemelerinin planlanmasıdır.

4.7. Deneme Erişimleri

Yıl içinde firma ya da kullanıcı isteği olarak gelen e-Kaynakların deneme erişimine açılmasıdır.

4.8. Diğer Erişim İşlemleri

4.9. Mevcut Elektronik Kaynakların Yıl Sonunda Değerlendirilmesi

Ekim-Kasım-Aralık dönemlerinde bir sonraki yıl için fiyatları belli olan mevcut aboneliklere devam edilmesi

veya edilmemesi yönünde karar verilmesidir.

4.10. Tahmini Bütçe Çalışmasının Hazırlanması

Her yılın Kasım- Aralık aylarında tahmini bütçe çalışmasının yapılmasıdır.

4.11. E-Kaynak Komisyonu Çalışmaları

Komisyon, Rektörün görevlendireceği bir öğretim üyesinin başkanlığında, fakültelerden birer öğretim

elemanı, Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanı ve e-Kaynak sorumlusu kütüphaneciden oluşur.

Komisyon üyeleri e-kaynak taleplerinin ve mevcut aboneliklerin değerlendirilmesinde görüşlerini bildirir

(Bkz.: Elektronik Kaynak Değerlendirme Komisyonu Çalışma Esasları Yönergesi).

4.12. Raporlama ve İstatistik