Danışma ve Eğitim Birimi Prosedürü

TOTEM :Elektronik Duyuru Panosu

UNI101 :"Üniversite Yaşamına Giriş" Dersi

Prosedür

1. AMAÇ: Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla hizmetler geliştirilmesi, eğitim programları düzenlenmesi ve akademik danışmanlık hizmetleri işlemlerinin tanımlanmasıdır.

2. KAPSAM: Elektronik kaynak tanıtımı, literatür tarama ve kütüphane tanıtım eğitimleri ve akademik danışmanlık hizmetleri (atıf, adres taramaları vb.) işlemlerini kapsar.

3. SORUMLULAR: DEB sorumlusu ve personeli.

4. PROSEDÜR AKIŞI:

4.1. Tanıtım ve Eğitim

4.1.1. Elektronik Kaynak Tanıtımı ve Literatür Tarama Eğitimi

4.1.1.1. Kullanıcılara kütüphanenin abone olduğu veri tabanları tanıtımının yapılmasıdır.

4.1.1.2. Alanlara yönelik elektronik kaynaklar ile ilgili uygulamalı ve eğitim programlarının oluşturulması ve

sunulmasıdır.

4.1.1.3. Kullanıcılara bilgi okuryazarlığı becerisinin kazandırılmasıdır.

4.1.2. Kütüphane Oryantasyon Programı

4.1.2.1. HÜ öğrencilerine kütüphane web sitesi, genel hizmetlerin ve kütüphanenin fiziksel olarak tanıtımını kapsayan Kütüphane Oryantasyon Programı'nın uygulanmasıdır.

4.1.2.2. UNI101 kapsamında, HÜ'ye yeni başlayan öğrencilere kütüphane tanıtım broşürlerinin dağıtılması işlemidir.

4.1.2.3. Üniversite tarafından organize edilen UNI101 kapsamında yabancı öğrencilere Kütüphane Oryantasyon Programı'nın yapılmasıdır.

4.1.2.4. Talepler doğrultusunda kurum içi/kurum dışı kullanıcılara Kütüphane Oryantasyon Programı'nın yıl içerisinde gerçekleştirilmesidir.

4.1.3. Personel Eğitimi / Hizmet İçi Eğitim

Kütüphane personeline hizmet içi eğitim kapsamında kütüphanede verilen bilgi hizmetlerine yönelik eğitimlerin yapılmasıdır.

4.2. Taramalar

Kullanıcıların gereksinim duydukları bilginin belirlenmesi ve bu kapsamda gerekli taramaların abone olunan

veri tabanlarından elektronik olarak yapılmasıdır.

4.2.1. Atıf Taraması ve/veya Analiz Raporu Hazırlama

4.2.1.1. Atıf Tarama: Kullanıcılardan gelen talep doğrultusunda atıf analizi veren araçları kullanarak

yayınlarına verilen atıfların belirlenmesidir.

4.2.1.2. Yayın Etki Analizi: Kullanıcılardan gelen talep doğrultusunda ölçüm araçlarını kullanarak yayınların

etki analizlerinin yapılmasıdır.

4.2.2. Konu Taraması

Kullanıcıların bilgi gereksinimlerine yönelik tarama stratejileri geliştirilerek kütüphanenin hizmete sunduğu

tam metin ve/veya bibliyografik veri tabanlarından konu taraması yapılmasıdır.

4.2.3. Yayın Listesi Hazırlama

Kullanıcılardan gelen talep doğrultusunda farklı kaynaklardaki yayınların taranarak kişiye özel yayın

listesinin hazırlanmasıdır

4.2.4. HÜ Yayınlarının Bibliyometrik Taraması

İndekslerde yer alan HÜ'nün yayınlarının belirlenmesi ve analiz işlemlerinin gerçekleştirilmesidir.

4.2.5. İndekse Giren Yayın/Dergi Tarama

Kullanıcıların indekslere giren yayınlarının belirlenmesi, ilgili yayınların künye doğrulama işlemlerinin

yapılması ve adres bilgilerinin kontrol edilmesidir.

4.2.6. Dergiler için Editoryal Tarama

Kullanıcılardan gelen talepler doğrultusunda dergilerin etki faktör değerlerinin ve/veya editoryal bilgilerinin tespit edilmesidir.

4.3. Danışma Soruları

Elektronik posta, çevrimiçi, telefon ve yüz yüze ile gelen soruların cevaplandırılmasıdır.

4.4. Akademik Yazılımların Yönetimi

Akademik yazılımların kullanımı ve yönetimi konusunda verilen hizmetlerin gerçekleştirilmesidir.

4.4.1. Referans yönetim araçları (EndNote, Mendeley): Programların kullanımı ile ilgili hizmetlerin verilmesidir.

4.4.2. İntihal kontrol araçları (Turnitin ve iThenticate): Turnitin programının üyelik ve kullanımı Ensititüler tarafından yürütülmekte olup; programın ana yönetimi kütüphane bünyesinde yürütülmektedir. iThenticate programının üyelik ve kullanım yönetimi kütüphane tarafından yapılmaktadır.

4.4.3. Diğer Veritabanları: Kütüphanenin abone olduğu veri tabanlarıyla ilgili eğitimlerin verilmesidir.

4.5. Seminer Salonu Yönetimi

Kütüphanede bulunan seminer salonlarının yönetimi ile ilgili işlemlerin gerçekleştirilmesidir.

4.6. Firma Tanıtım ve Eğitim Organizasyonu

4.7. Raporlama

Aylık ve yıllık DEB raporları ile yönetim tarafından istenen (toplantı, hizmet vb.) değerlendirme

raporlarının hazırlanmasıdır.